fallback

Раздадени са стотици безименни карти за безплатно паркиране в София

Бонев: Всяка година Фандъкова като кмет е подписвала един немалък набор от карти за безплатно паркиране

03.06.2024 | 12:59 Автор: Елеонора Танева

Стотици безименни карти за безплатно паркиране в "синя" и "зелена" зона са би издавани по време на управлението на бившия столичен кмет Йорданка Фандъкова. Това заяви на брифинг председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. Той отправи въпрос към бившия кмет на София кои са тези привилегировани граждани, но се усъмни, че ще получи отговор. Проверка по случая е извършена от групата на "Продължаваме промяната – Демократична България и Спаси София".

"Проверката е извършена за периода 2019-2023 г. и е установено, че тези карти са издавани без никакви данни – без име и регистрационен номер. Има и такива, които се водят на организации или фирми. Например, на какво основание КТ "Подкрепа“ са получили 7 талона за безплатно паркиране. Друг случай е, че са издадени 5 талона на живеещи на "Ангел Кънчев" 6. Нека госпожа Фандъкова обясни кой живее там. И още да отговори как е спазен чл. 81 от Наредбата за организация на движението на територията на СО, който казва, че режимът на паркиране не се преотстъпване на трети лица, при положение, че картите са безименни и без регистрационни номера. Приблизителна сметка показва, че Центърът за градска мобилност само от безименните карти губи около половин милион на година“, допълни още председателят на СОС.

Общинският съветник Бойко Димитров изчисли, че с тези пари е можело да бъде изграден паркинг за 100 места. И напомни, че одитният доклад е открил дупка от 145 млн. лв., която е натрупана при управлението на ГЕРБ в София и вместо ЦГМ да строи паркинги трябва да възстановява загуби. 

Председателят на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев обобщи, че е имало през годините "безплатно паркиране за близки приятели".

"Всяка година Фандъкова като кмет е подписвала един немалък набор от карти за безплатно паркиране в "синя" и "зелена" зона. Стотици карти, издавани всяка година на близки на управляващата доскоро в София партия ГЕРБ, за тях отговор кой ги ползва нямаме. Има ли известни журналисти, получили това право? Има ли социолози, много често изразяващи подкрепа за ГЕРБ в ефир? Има ли мастити бизнесмени с подобни карти? Видяхме синдикални лидери с такива карти“, допълни той.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Избори 2024
fallback