Стефан Янев: Това, което липсва в тази предизборна кампания, е политически разговор

"Скандалите не са маловажни, но в политиката липсва градивното", каза лидерът на "Български възход"

02.06.2024 | 09:16 Редактор: Йоана Великова

За мен предизборната кампания продължава да бъде вяла. Като изключим активността в скандалите, нападките, записите, споровете дали този или онзи билборд е по правилата. Това, което липсва в тази кампания и това, което я прави вяла за мен, е, че ние не чуваме политическия разговор, не чуваме политическите тези, не чуваме самоопределението на политическите формации, партии и коалиции, които участват в тези избори какво предлагат, какви са решенията, за които те ще се борят в следващото Народно събрание". Това каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев в студиото на "Опорни хора.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че скандалите не са маловажни, въпросът е, че липсва градивното в политиката. "Хората са различни и винаги ще имат спорове, но когато отидат на политическото поле, трябва да се състезават идеи, а те да се превръщат в намерения, законодателство и решения на Изпълнителната власт", подчерта той.

По думите му "Български възход" изграждат кампанията си на смислен разговор. 

"На 9 юни всеки един от нас трябва да си зададе въпросът "Какво избираме?". Избираме участници в някакво шоу и забавление, или избираме хора, които обичат родината си и работят за нас. Логиката на управлението е да се намерят онези баланси, които работят в интереса на хората, за доброто на България. Тези баланси не се получават на базата на скандалите и настояванията, че ти си лош, а аз съм още по-лош, а на базата на диалога. В този смисъл, няма как да се уморим, защото това е логиката, рано или късно това трябва да се случи, нашето маратонско бягане дава резултат. Все повече хора, партии и лидери започват да говорят с този тон, което е добрата новина. Това е пътят", допълни лидерът на "Български възход".

Ако "Български възход" влезе в 50-ото Народно Събрания, партията на Янев би подкрепила кабинет, който има ясна управленска програма, ясни приоритети, подкрепя се от ясно мнозинство, като всеки един от това мнозинство има ясни ангажименти и отговорности.

"Предстои да видим как ще гласуват българските избиратели, но когато говорим кого бихме подкрепили, това не е разговор на принципа "подкрепа на футболен мач". Тук въпросът е много по-дълбок и по-отговорен. Бихме подкрепили всяко едно мнозинство, което работи за принципите, които споменах по-рано. В този смисъл, всяка една партия, представена в парламента, е изпратена от българските гласоподаватели и във всяка една партия има нужните експерти, хора, които обичат родината си и могат да работят за нея", коментира гостът.

Стефан Янев е слушал част от изтеклите записи, но според него тези записи не носят нещо ново, което не сме чули или не сме видели.

"Моят призив към българските граждани е да гласуват. Нашият глас е важен и независимо какво ви казват специалисти и експерти, мачът не е нареден", категоричен бе той.

Гледайте целия разговор във видеото.