БСП е за експертен кабинет, ако се основава на приоритети

Винаги сме били против войната, напоследък и ГЕРБ узряват и виждат опасността, заяви Борис Цветков

31.05.2024 | 21:15 Редактор: Елеонора Танева

Какви са условията на БСП за участие във властта?

"Кампанията е много вяла. Хората са отвратени от случващото се, от политическия живот, много пъти са повярвали и са били разочаровани. Сигурно и ние сме направили своите грешки. Но чак да се заклеваш, че никога няма да правиш коалиция с ГЕРБ и Пеевски и да се окаже, че по най-брутален начин си излъгал надеждите на избирателите, а не си решил поставените въпроси", заяви водачът на социалистите в Перник Борис Цветков в ефира на "Денят ON AIR". 

Той беше категоричен, че от БСП не са се  "поддали на моркова", нито са се "пречупили пред тоягата".

"Не се виждаме да сме опозиция. В четворната коалиция не бяхме победители, но бяхме втората сила. За младите обещахме безплатни детски градини, тогава някои ни се смяха, но сега децата и внуците им са в такива безплатни детски градини. Това е малка помощ за младите семейства", посочи Цветков.

Той посочи пред Bulgaria ON AIR, че БСП би участвала в експертен кабинет.

"Не може за един и същи труд на един и същи пост да има различни пенсии, друг приоритет са младите, регионите и ако кабинетът е експертен и не са влезли вътре лидерите на други партии, а хора, които ще изпълняват приоритети, може да е по-успешно. Управлението ще е около приоритети, експертно. Какво значение има дали мандатоносителят е ГЕРБ или ПП-ДБ, важна е формулата, там толкова ги беше срам от тази формула, че ѝ казваха (не)коалиция", заяви Цветков.

Гостът подчерта, че БСП винаги е била против войната и затова вкарва тази точка в искането си за извънредно заседание на НС.

"Така ги нагнетиха нещата, че умират млади момчета от едната и от другата страна, решението не е в пращане на оръжие на по-силния или по-слабия, а да спрат огъня, да се изтеглят 50-100 км назад и да започнат преговори. С война не може да се реши такъв проблем. Напоследък самите ГЕРБ узряват, и те виждат опасността", даде пример Борис Цветков. 

Като приоритет на левицата той посочи борбата с обезлюдяването на малките населени места, достъпът до здравеопазване. 

По думите му хората "са бесни" на политиците, особено покрай безкрайния дебат за увеличението на пенсиите с 10 или 11%. 

"65% от българите не гласуват, те са отвратени. При тези 35% гласуващи много повече тежи малкият, корпоративният вот. Всеки знае, че в Перник местни олигарси задължават служителите си да гласуват. При ниска избирателна активност всеки такъв глас петорно тежи", заяви водачът на социалистите в града.

Гледайте целия разговор във видеото.