fallback

Мария Колева: В съда открито се каза, че Мартин Божанов е подкупвал съдии

Корупцията в съдебната система е голяма, изрази позиция адвокатът

30.05.2024 | 21:02 Автор: Беатрис Младжова

Проблеми в съдебната реформа, задават се и изборите 2 в 1 на 9 юни.

"Тези, които управляват последните години, не само, че стопираха съдебната система, реформите, но и създадоха още по-голямо беззаконие, още по-голям хаос с промяната в Конституцията, която абсолютно всички отричат. Още няма решение на Конституционния съд, очакваме го след изборите. Бих се радвала този съд да ги обяви за противоконституционни, защото иначе самият КС ще създаде една порочна практика в приемане на промени както в Конституцията за в бъдеще, така и в други закони", коментира лидерът на ПП "Правото" от коалиция "БСП за България" Мария Колева в студиото на "Денят ON AIR".

По нейни думи е голям проблемът с корупцията в съдебната система.

"Ако ги обявят за противоконституционни, се връщат старите текстове. Това няма да въведе някакъв хаос. Тези промени в Закона за съдебната власт също са направени от днес за вчера и нямат обсъждане с хора, които реално участват в съдебната система - които всеки ден влизат в съдебна зала и виждат дали в самия закон е проблемът, или е в корупцията в съдебната система. А корупцията е толкова голяма в съдебната система, че всички смятат, че законодателството е пречка за тази реформа", допълни адвокат Колева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея никой не е реагирал на преписката с информацията за случая с Божанов.

"Бях единственият свидетел, който разполага с официални документи, представени пред съд по случая със съдията Цветко Лазаров, който е от Софийския апелативен съд. В съдебната зала аз бях заплашената, не съдиите. Фирмата на Мартин Божанов, която е другата страна по делото, представи документи в съда, че са дали подкуп на състава. Това е протоколирано пред пълна зала със свидетели. В същия ден приеха нашите лични карти, станахме свидетели, до вечерта давахме показания. Тези действия кога е даван подкуп, на коя улица, на кого, всичко това е протоколирано в съдебния протокол. Никой не взе отношение по тази прокурорска преписка, защото там са замесени съдии, прокурори и политици от високите етажи", коментира гостът.

Във Висшия съдебен съвет има поставени лица, изпълняващи поръчки, на мнение е Колева.

"Този случай, ако беше разнищен, можеше да се намери, че зад съдии стои и друга група като Мартин Божанов, която чрез тези съдии отнема имоти чрез измами на невинни хора. Това паралелно правосъдие го позволи Висшият съдебен съвет, който е корумпиран, където са поставени хора, които само изпълняват поръчките. Зад това стоят хората от ГЕРБ Борисов и Пеевски. За мен лично са казали, че аз съм поръчана чрез ВСС и съдиите да ме атакуват от Пеевски и Борисов. Имам официални документи за тормоз, само защото съм подавала сигнали срещу тези по високите етажи", допълни тя.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback