Коментар: България се връща 4 години назад, няма перспектива за стабилна политика

Ключовите думи в предизборната кампания са "билбордове" и "кеш", липсват дебати, коментираха Румен Йончев и Петър Мутафчиев

29.05.2024 | 20:37 Редактор: Толя Стоянова

По думите на лидера на ЗНС Румен Йончев предизборната надпревара изглежда безлична.

"Вместо предизборна кампания и дебати, свързани с икономика, финанси и чуждестранни инвестиции, ключовите думи са "билбордове" и "кеш", коментира Йончев в предаването "Деня ON AIR".

Бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев се съгласи с думите на Йончев и добави, че България няма доктрина за развитието си като държава.

"САЩ казаха: "Ние имаме ясно решение и няма да позволим наше оръжие да се използва за обстрел на територията на Русия". Има страни, с които трябва да поддържаме добри отношение, в рамките на които да запазим българския интерес", каза Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.

Йончев подчерта, че Европа и Америка вече не са едно и също - Европа трябва да търси собствените си интереси и да ги намира самостоятелно без САЩ.

"Важният въпрос е какво ще се случва с България през следващите години и никой от кандидатите не отговаря. В предишния мандат героите бяха същите. Стояха заедно преговаряха, разпределяха позиции, власт, унижаваха Денков, но той беше част от този разговор. Същите тези ще седнат и ще се разберат", заяви Йончев.

Според Мутафчиев след изборите има възможност да се осигури стабилно евроатлантическо мнозинство от две или три партии.

"Възможен е вариантът да има мнозинство между ГЕРБ и ДПС. Бойко Борисов министър-председател, Пеевски - председател на Народното събрание. Президентът Радев - в третата част на властта. Президентът ще играе роля на коректив, ще се оформи сериозна опозиция - ляво и дясно", коментира Мутафчиев.

Йончев посочи, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борсов е наясно, че съюз само ГЕРБ-ДПС не е в негова полза.

"Като теглим чертата, Българя се връща 4 години назад, хора бяха изпрани и ще се върнат в основната първа линия в НС. Жалко е, че беше пропиляна енергията в 4 години опити за промяна", смята Йончев.

По думите на Мутафчиев каквато и формула да бъде избрана - няма да има перспектива за стабилна политика в интерес на българските граждани.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Йордан
преди 1 месец
Ако България се връща 4 години назад, това ще значи да се строят нови магистрали, да намалее външния дълг и инфлацията, да няма "спонсорство" за политическите партии, да се съдят и затварят най-големите мафиоти... Абе лоша работа. Сигнализирай за неуместен коментар