fallback

Избори 2 в 1: Как ще гласуваме на 9 юни и откъде може да се появят проблеми

Даниел Димов и Цветелина Пенева отчетоха успешната предварителна подготовка за вота

29.05.2024 | 10:46 Автор: Вяра Димова

Около 2 000 души ще бъдат заети с компютърната обработка на изборите. От "Информационно обслужване" очакват по-бавна обработка на резултатите от вота.

"СИК ще трябва да преброяват два вида бюлетини и два пъти преференциално гласуване. Това са много числа. Предполага се, че има забавяне на въвеждането на този голям информационен обем данни и в РИК. Всички, които са заети в организацията, работят в стегнат ритъм", съобщи председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева в "България сутрин".

Според нея няма да се повтори ситуацията с машините от предишните избори: "Движим се много по-добре. Имаме доверено изграждане на софтуера за гласуване. Имаме хеш код".

В София и в големите градове, в които РИК трябва да обработят голям брой секционни протоколи, се очаква да има забавяне, обясни Пенева. 

"Не очакваме сроковете да не бъдат спазени. Имаме методически указания повече от две седмици преди изборния ден", изтъкна тя и добави, че не очаква да има проблем с видеозаснемането в изборния ден. 

Председателят на Дружество "Дунав" Даниел Димов, който е и доброволец в Дюселдорф, Германия, също отчете активността на ЦИК и Министерството на външните работи относно вота, но, по думите му, това не означава, че всичко ще функционира добре. 

"Пред последните години станахме свидетели на много грешно доставени машини, ЦИК не разпуска СИК навреме и т.н. Ние като доброволци ще се подготвим добре. Всеки, който участва в комисия, трябва самостоятелно да прочете методическите указания. Търсим диалог с участниците", каза Димов пред Bulgaria ON AIR.

Потвърдените заявления за секцията в Дюселдорф 1 са 25, а в Дюселдорф 2 са 7, стана ясно от думите му.

"Предизвикателство тази година е как да информираме нашите съграждани, че ще има нов адрес. На много места, тъй като има съвпадение с европейските избори, не можеше да използваме същите адреси", уточни Димов и допълни, че в някои региони няма много желаещи за доброволци.

Пенева посочи, че при замяна на човек в СИК отговорността е на политическите партии, които номинират представители.

"В РИК в Ловеч вече над 20 смени на членове на СИК две седмици преди изборите. Отчитаме дефицит на доверие. Това е една от причините да виждаме ниска избирателна активност", добави тя.

По отношение на вота с машина, Пенева подчерта, че ситуацията е аналогична на изборите 2 в 1 през 2021 г.

"На първия екран на машината ще ни попита в кой вид избори искаме да участваме. Можем да изберем и в двата. Отметката за уседналост се извършва още с влизането в изборното помещение. Ако нямаме уседналост 3 месеца за евровота, нямаме право да гласуваме на машина. Когато имаме постоянен адрес и настоящ адрес на територията на страната, имаме право да участваме и в двата вида избори", добави Пенева.

Тя призова да упражним правото си на вот на изборите на 9 юни, независимо дали ще гласуваме с хартия или машина.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

fallback
Още от Избори 2024
fallback