Росица Матева: На всяка отпечатана от машините бюлетина ще бъде изписан хеш код

Подготовката протича нормално, съобщиха от ЦИК

28.05.2024 | 15:50 Редактор: Вяра Димова

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева съобщи, че избирателят ще има възможност при желание да свери, че изписаният върху машинните бюлетини хеш код съответства на този, който е поставен в изборното помещение. До изборите на 9 юни остават 12 дни, а подготовката върви нормално и в срок, съобщи ЦИК.

По-рано днес беше направена публична демонстрация на софтуера, с който ще се обработват данните от гласуването в изборите за членове на ЕП и на народни представители.

"Тази демонстрация беше направена от "Информационно обслужване", които съгласно Изборния кодекс и решенията на ЦИК са обявени за изпълнител на тази дейност", добави Матева.

На 25 май е извършено доверено изграждане на изходния код на софтуера, който ще бъде инсталиран върху машините за гласуване.

"Довереното изграждане беше извършено в помещение, осигурено от Министерството на електронното управление", допълни говорителят на ЦИК.

Матева информира, че като резултат от това доверено изграждане е генериран хеш код, който ще се изписва на системните разписки, които следва секционните избирателни комисии да отпечатат в началото на изборния ден и да поставят на видно място в изборното помещение.

На всяка една отпечатана от машините бюлетина ще бъде изписан също този хеш код, като избирателят ще има възможност при желание да свери, че изписаният върху машинните бюлетини хеш код съответства на този, който е поставен в изборното помещение.

"ЦИК ще изпрати данните за този хеш код на всяка СИК отново за сравнение в началото на изборния ден, когато се разпечата системната разписка, да се удостовери, че се отпечатва системна разписка от софтуер, който е удостоверен", каза още Матева.

Говорителят на ЦИК отбеляза, че след довереното изграждане, МЕ, Българският институт по метеорология и Българският институт по стандартизация са подписали решението, с което са удостоверили съответствието на доставения тип техническо устройство за гласуване и на софтуера, като в решението се съдържа и този хеш код, който е получен вследствие на довереното изграждане, пише БГНЕС.

"Подготвят се машините за гласуване извън страната, като от тези 245 машини, с които ще се гласува извън страната, с 94 машини ще се гласува и за двата вида избори, а със 151 ще се гласува само за Народно събрание, така че трябва да бъдат инсталирани по този начин машините", обясни Матева и добави, че в следващите дни машините за гласуване ще бъдат предадени на МВнР, за да започне транспортирането им до СИК извън страната.

ЦИК е назначила и съставите на всички 769 СИК извън страната. Избирателите с трайни увреждания, могат да подадат заявления за гласуване с подвижна СИК до 3 юни, ако има назначена такава в населеното място, където се намират и имат право да гласуват.

Утре общинските администрации ще публикуват списъците на заличените лица.

От ЦИК са установили и първото нарушение на изборното законодателство от една от парламентарно представените партии - билборд с нелоялна агитация. Билбордът вече е свален. Предстои комисията да връчи и глоба до 5 хиляди лева на формацията нарушител.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)