fallback

ВМРО настоява за детски надбавки от 500 лв. месечно и 10 000 лв. еднократна помощ

"Парите, които родителите получават в момента, са крайно недостатъчни", заяви Моника Василева

21.05.2024 | 10:50 Автор: Деси Николова

ВМРО настоява за 500 лв. месечно детски надбавки, както и за 10 000 лева еднократна държавна помощ при раждане на дете за работещи и учещи родители. Това са част от исканията на партията, свързани с младежката политика.

"Най-важното нещо, за да работи демографията и да няма криза, е това да има помощ за родителите. Да има детски надбавки и в такъв случай бихме могли да се преборим с демографската криза. Парите могат да дойдат от държавата. Щом може да отделя толкова много пари да се строят какви ли не глупости, има пари и за децата ни", заяви Моника Василева от ВМРО - Българско национално движение в ефира на "България сутрин". 

Според нея настоящите пари, които получават родителите месечно за своите деца, са крайно недостатъчни.

"Тези 50 лева в момента не са достатъчни за нищо. Бих казала, че стигат за един пакет памперси или една кутия мляко, което не е достатъчно в никакъв случай. С тези 500 лева на месец всяко едно семейство би могло спокойно да изгледа детето си", смята Василева.

Гостът засегна и темата за детските градини и липсата на места в тези заведения в страната.

"Казусът с детските градини би могъл да се реши, ако застрояването не спира и в същото време се обърне внимание на персонала", каза Василева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи заплатите на педагозите и медицинските лица в детските учебни заведения са прекалено ниски за дейността, която те извършват.

"Тези хора искат да работят за нормално финансово възнаграждения, което заслужават. В крайна сметка те гледат нашите деца и поемат отговорност за тях. В момента, в който те имат по-добра възможност и не носят по-голяма отговорност, може би това ги кара да изберат друга категория, в която биха били по-спокойни. Трябва им подкрепа и трябва стимул, за да задържим медицинските лица и педагозите в страната", заяви още Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback