fallback

Христо Хинков: Скептичен съм, че България ще има Национална детска болница

"Мотивите за освобождаването Николай Борисов не отговарят на истината", каза бившият здравен министър

18.05.2024 | 22:44 Автор: Йоана Великова

В предаването "Опорни хора" бившият здравен министър проф. Христо Хинков говори за здравеопазването като бизнес и дали има политическа намеса.

"Преди време разговарях с директора на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов и той ми каза, че не е знаел въобще, че ще бъде освободен от тази длъжност, научил е от медиите. Прочетох мотивите на сайта на Министерството на здравеопазването за освобождаването му и мога да кажа, че това, което е написано не отговаря на истината. Например това, че няма бизнес план, това, че е забавено неправомерно сключването на договор с компанията за разрушаване на болницата въобще не е вярно, защото на 5 април излезе решението на административния съд, следствие на една жалба на една от фирмите, която кандидатства за обществената поръчка. След като КЗК също дълго време бави своето решение, след това и административния съд, общо взето се направиха някъде около 8 месеца, а може и повече от обявяването на обществената поръчка за фирма, която да разруши болницата. Това е крайно манипулативно", каза проф. Христо Хинков по повод скандалът с Националната детска болница. 

В ефира на Bulgaria ON AIR, той заяви, че има сериозни съмнения и е все по-скептичен, че България ще има Национална детска болница. 

"В България няма достатъчно специалисти. Ако работи една такава болница, би станало доста по-трудно да се изгради голяма многопрофилна детска болница. Аз казах, че е хубаво това изграждане на болницата да е приоритет, а да сменят директора на дружеството и да назначават един човек със спорна репутация - не е този човекът, който би трябвало да поеме такова сериозно начинание. Става въпрос за политическа намеса. Интересът е и към тези 100 милиона в държавното дружество. Ако една частна болница се построи толкова бързо, тези пари могат да бъдат употребени за нещо друго", допълни бившият здравен министър. 

Той посочи, че Бойко Борисов и Делян Пеевски са заявили, че детската болница за тях е приоритет. И призова министърът да каже защо сменя директора дружеството за изграждане на болница. 

"Хората трябва да гласуват. Ние сме в демократична среда и трябва да спазваме тази процедура. Въпросът е за кого. Скандалите да си скандали, проблемът е, че се замита истината, а истината е, че ние започваме да правим нещо, в един момент се появява пречка, нещо се случва и отново се връщаме на начално ниво", коментира проф. Христо Хинков.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback