Радев: На изборите българите ще избират между войната и мира

Всеки ден, в който войната продължава, е пагубен и за Украйна, и за Русия, и за всички нас, смята президенът

18.05.2024 | 12:45 Редактор: Вяра Димова

Президентът Румен Радев заяви, че е "крайно опасно страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели". Президентът направи коментара след покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

Президентът определи като неприемливо в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза и напомни, че отдавна е предупреждавал за разрастването на войната. „Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход“, допълни Румен Радев. По думите му, за насаждането на омраза в Европа са допринесли много политици, партии и медии с представянето на всеки различен глас като "проруски", което е не само крайно несправедливо, но води до тези негативни последствия.

"Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа, и всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност“, каза президентът Радев.

Държавният глава отново призова за глас на разума и най-сетне за ефективни дипломатически усилия за мир и за приключване на войната в Украйна, а не за непрекъснато наливане на оръжие.  По думите му, независимо дали се доставя, или не въоръжение, изходът от военните действия ще е сходен, но разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и опустошаването на Украйна, за чието възстановяване Европа ще трябва да помогне и плати.

"Ако не се сложи край на тази война, Украйна ще е демографски унищожена и с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производства. Това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, а за цяла Европа", каза Румен Радев и допълни, че всеки ден от военния конфликт е пагубен.

"Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира и всеки наш гражданин е длъжен да си дава сметка за това“, заяви президентът, попитан за отражението на опита за убийство на Роберт Фицо върху вота. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
1 rate up comment rate down comment 1
km
преди 1 месец
И този път точен , браво г-н президент! Про американските *** да маршируват към фронта!Но те са като плъховете-първи ще напуснат кораба. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Дам
преди 1 месец
Гласуващите за ПП/ДБ, ГЕРБ/ СДС и ДПС гласуват "за" войната. Нека го имат предвид, когато дойде моментът за пряко участие и да не разчитат, че някой ще се бие с Русия за тяхното материално благополучие. Добре да мислят какво правят и кое им е по- важно - имагинерните евроатлантически " ценности", основани на фанатична русофобия и жажда за материални облаги, или животът. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 1 месец
Абе тъппунгер, дай някакво решение като до толкова отворен??? Само плямпаш общи приказки, селлянин от Славяново... Сигнализирай за неуместен коментар