Главчев: Не може пенсиите да са предизборен плакат, още една пушилка беше разсеяна

"Основната ни задача като служебно правителство е провеждането на честни и прозрачни избори", каза служебният премиер

15.05.2024 | 11:29 Редактор: Искра Ангелова

Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше разсеяна. Става въпрос за размера на увеличението на пенсиите. Надзорният съвет на НОИ взе решение от 1 юли парите за пенсионерите да бъдат увеличени с 11%. Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат, или друг вид агитационен материал на политическите сили. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев.

Той е категоричен, че решението е взето със съответствие със закона.

"Основната ни задача като служебно правителство е провеждането на честни и прозрачни избори, и всичко върви по план в този аспект. Имам уверение от Министерството на електронното управление, че графикът се спазва - до 26 май ще бъде приключен процесът по удостоверяване. Днес проведох среща и с Международната организация "Прозрачност без граници", те са лидер в проследяването на прозрачността в изборния процес. Те останаха доволни от това, което им разказахме за това как Министерският съвет действа в посока честни избори", допълни Главчев.

Служебният министър-председател коментира и президентските избори в РСМ.

"Ние сме "за" европейската перспектива пред тях, само че те трябва да извървят пътя, ако имат желание да станат членове на ЕС. Но това преминава и през спазването на всички договори. Ние няма да сме пречка за Северна Македония да се присъедини към ЕС", категоричен бе той.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR