Евробарометър: 54% от младите в България ще гласуват на изборите за депутат в ЕП

Този процент е малко по-нисък от средния за ЕС, който е 64%

13.05.2024 | 15:06 Редактор: Беатрис Младжова
Евробарометър: 54% от младите в България ще гласуват на изборите за депутат в ЕП

Според данни на Евробарометър, публикувани от Европейската комисия (ЕК), 54% от младите избиратели в България ще отидат да гласуват на европейските избори на 9 юни. Този процент е малко по-нисък от средния за ЕС, който е 64% сред младите избиратели.

В България 21% от младите хора планират да се въздържат от гласуване, което е малко повече от средния показател за ЕС от 13%. Проучването хвърля светлина и върху очакванията на европейската младеж по отношение на ЕС.

Само една четвърт от българските младежи и младежите от ЕС смятат, че ЕС оказва значително влияние върху ежедневието им, като по-голям дял от тях смятат, че той има някакво влияние. Освен това мнозинството от българските младежи (56%) признават, че през последната година не са участвали в обществени дейности като петиции или протести, съобщи БГНЕС.

Що се отнася до онлайн уменията, значителна част от българските младежи (32%) се чувстват уверени в способността си да различават дезинформация, а 45% изразяват мнение, че биха могли да се справят, ако се наложи. Тези данни са сравними със средните за ЕС, което говори за ниво на цифрова грамотност на целия континент. Проучването, проведено онлайн от 4 до 12 април, събра отговорите на 26 189 граждани на ЕС на възраст между 15 и 30 години.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR