Културата е приоритет за Антон Хекимян, обещава да увеличи заплатите с 20%

Кандидатът за кмет планира довършването на ремонта на театър "София", намиране на нов дом за театър "Възраждане"

23.10.2023 | 10:23 Редактор: Елеонора Танева
Културата е приоритет за Антон Хекимян, обещава да увеличи заплатите с 20%

Повишаване на заплатите в сектор "Култура" в столицата е изключително важно и съм убеден, че това може да се случи. Предвиждаме увеличение с още 20%. Това заяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ/СДС Антон Хекимян, който разговаря с представители на културната общност.

"В Столична община бюджетът за култура е по-голям от този на национално равнище. В София бюджетът за култура е 3,4%, а в държавата е 0,4%. Това показва отношението към сектора", каза Хекимян.

По думите му инвестициите в културна инфраструктура са изключително важни. В плановете му влиза довършването на ремонта на театър "София", намиране на нов дом за театър "Възраждане", който сега работи на много малко пространство в сградата на Столичната библиотека. Планира също така ремонт на сградата на библиотеката за нейния 100-годишен юбилей.

Той обясни, че културата не трябва да е концентрирана само в центъра и затова планира изграждането на два културни дома в най-големите райони "Люлин" и "Младост".  

Нова многофункционална зала, в която да има и модерни места за култура, ще бъде изградена в близост до Централна гара.

"Планираме да разширяваме дейността, включително и с нови фестивали, които да привличат нови публики – както софиянци, така и гости от чужбина. Аз съм човек, който обича да ходи на театър, да гледа филми, да ходи на концерти. Освен пътната инфраструктура и детските градини, ние трябва да работим за запазване на своя дух и наследство", добави Антон Хекимян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)