В Москва над 50% са гласували за "Възраждане", "Промяната" печели в САЩ и Великобритания

Избирателната активност сред българите в чужбина също е по-ниска

03.10.2022 | 19:15 Редактор: Елеонора Танева

След Турция, която по традиция залага на "Движението за права и свободи", втората политическа сила в Западна Европа и САЩ е "Продължаваме промяната".

Добромир Трифонов от Великобритания е сред организаторите на изборите на Острова от 2014 година. Той споделя, че при вчерашния вот в трите секции, в които гласуват българи в Уимбълдън, избирателната активност е по-ниска в сравнение с предишните избори. А това до голяма степен се дължи и на умората на хората от непрестанното ходене по избори.

"По принцип имаме по около 1000 души гласували в нашите три секции, сега имахме около 800", уточни Трифонов.

Партията, която събира най-много гласове на Острова, е "Продължаваме промяната", следвана от "Възраждане". 

"В нашите секции се гласува винаги за новоизлезли партии, които се появяват за първи път на избори, но този път разликата между "Продължаваме промяната" и "Възраждане" беше изключително ниска", добави нашият сънародник.

Той не се изненадва от резултатите. 2:24 

"Във Великобритания от "Възраждане" работят с местните общности и имат последователност в своята дейност, така че аз не се изненадвам от резултатите им", уточни Трифонов.

Добави, че до избирателните секции отиват предимно млади хора - над 50% от гласуващите са под 30-годишна възраст и са хора, които имат надежда за промяна. 3:35 

"Те по-скоро се надяват на промяна в България, за да избереш нова партия означава, че все още имаш надежди и очаквания да бъдат променени нещата и да може по този начин да се променят. Да има някаква промяна в България и хората да чувстват родината си като по-привлекателно място за живеене, в което биха се върнали", анализира мъжът.

В САЩ отново първа сила е "Продължаваме промяната". В Ориндж Каунти журналистът Христофор Караджов заяви, че поредицата от избори не е разубедила хората да гласуват. И е отчетена малко по-висока избирателна активност, отколкото през ноември, с около 10-15%.

"Възраждане" стана втора или трета политическа сила, в зависимост от избирателната секция. При нас в Ориндж Каунти тя са втора сила с 21,4%, ДБ са с разлика от два гласа. "Продължаваме промяната" с 42,3% - те са лидери при нас, а и на други места в Канада", каза Христофор Караджов.

В Москва пък "Възраждане" е първа политическа сила със 120 гласа от 228 гласували. А във Франция победител на повече места е "Продължаваме промяната".

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК