Подправката на боговете: Има ли място за търговия с шафран в България?

Липсва помощ от държавата за производителите

31.10.2022 | 19:35 Редактор: Петя Кръстева

Известен като кралят на билките, подправката на боговете и червеното злато – шафранът е познат на човечеството от векове. В Испания е пренесен от арабите през X век. Днес шафран се отглежда в редица страни. Иран е най-големият производител, като изнася 90% от подправката в световен мащаб. Полета с малки лилави цветчета, така нареченият шафранов минзухар, вече има и в България. Оказва се, че в страната ни има подходящи условия за отглеждането му. Именно в сърцето на малките лилави цветове се намира най-скъпата подправка в света. 

В китното село Златна ливада, недалеч от Чирпан, Ваня Фурлинска отглежда шафран от 2018 година. Казва, че е превърнала хобито си в семеен бизнес. 

"Започнахме да го отглеждаме като билка, синът ми го насади, за да може аз и моето семейство да го ползваме", разказва тя.

Ваня и семейството ѝ живеят и работят в Германия. Всяка есен обаче се връщат в родината си, за да берат шафран. И така всяка сутрин с първите лъчи на слънцето деликатно откъсват лилавите цветчета. 

"В един грам има около 160 близалца. Понеже процесът е много трудоемък, всичко става на ръка, за това е и много скъп, а ползите му са невероятни", категорична бе Ваня.

Ако един грам шафран в България струва около 25 лв., то в Германия цената му е 35 евро, а във Франция достига до 60 евро. Ваня разказва, че не може да го продава, защото пазарът у нас е стеснен. 

След часове наред деликатно отделяне на ценните три червени близалца от всяко цветче идва ред на сушенето. 

"Вече изчистените близалца ги слагаме да се сушат на 45 градуса за половин час до един час. Не трябва да е на слънце, защото така се убиват качествата му, хубаво е да е на проветриво, сухо място, на сянка", поясни Ваня.

В подкрепа на производителите на шафран у нас е създадено сдружение. Помощ от държавата обаче липсва. 

"Шафранът има бъдеще, пак стигаме до усилията на всеки производител и държавата да подаде ръка, но сега се разчита на усилията на земеделците и тяхната упоритост", констатира  Антонио Бонев от Сдружението на шафранопроизводителите.

Шафранът се развива и в пустеещи райони, дори в Родопите се смята за алтернатива на тютюна. 

"В момента пазарът за шафран в България е нишов, всеки производител намира различни варианти за пласиране на стоката, опитваме се да изнасяме. За мен шафранът е любов, целта ни е да е в топ три", коментира още Бонев.

На пазара вече има и злоупотреби - не е рядкост да се видят пакети с подправка, представена за шафран, а реално е друга билка. Въпреки трудностите Ваня няма намерение да се отказва от производството, защото възвръщаемостта му е безценна. 

Тя е категорична, че красивите лилави шафранови минзухари винаги ще са част от живота ѝ и ще се грижи за тях с любов - чувството, което сплотява семейството ѝ и им дава сили да продължат напред. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Иван Ставрев.