fallback

9-годишна надежда на украинската спортна гимнастика жъне успехи в България

Иван вече е абсолютен шампион на Купа България

24.06.2022 | 20:03 Автор: Ваня Кузманова

9-годишният Иван, който заедно със семейството си бяга от войната преди два месеца, днес тренира в България и вече е абсолютен шампион на Купа България. 

Той е само на 9 и вече е неколкократен шампион по спортна гимнастика в Украйна. Със звука от сирените и тътенът от взривовете тренировките на малкия Ваня спират и семейството му с нетърпение чака миговете на затишие. За да намерят спокойствие, след началото на войната, бягат от Украйна и се установят в България, където имат приятели. 

Така 9-годишният Иван, заедно с по-малкия си брат и майка им, идват в София. А за Ваня остава само мечтата отново да се върне в залата по спортна гимнастика. Ръка в този труден момент му подава треньорът от спортен клуб ЦСКА Йордан Ангелов. И вече от близо два месеца Иван е част от отбора му и жъне успехи. 

"Още от първия ден го чувствам като едно от моите деца, тъй като така чувствам всяко дете, с което работя", каза Йордан Ангелов.  

Устремен винаги да е на върха, Иван показва упоритост и отдаденост. 

"Това което го отличава от другите деца е голямото старание и желязна дисциплина", казва треньорът му.

Макар отскоро да е в България малкият Ваня вече участва на състезание във Варна и взе отличие.

Казва, че програмата по спортна гимнастика в България е по-лесна. Треньорът му си обяснява това с по-сериозната школа на Съветските републики. 

И така с нови приятели и още успехи животът на малкия Ваня сега е спокоен. А мечтите му, както и тези на новите му приятели, са свързани със спорта.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Нешо Миладинов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback