fallback

Галерия на открито: Марадона от Старцево изумява със своите карвинг скулптури

Велин Чаушев подобри личния си рекорд за груба изработка с моторен трион

13.05.2022 | 19:15 Автор: Теодора Патронова

В рубриката ни "5 минути извън новините" ви разказваме за българския Марадона, който изработва карвинг скулптури. Пред екипа ни в с. Старцево Велин Чаушев подобри личния си рекорд за груба изработка на скулптура с моторен трион за 15 минути.

"Половината ми живот мина във футбола, по стадионите. Може би играта ми заприличваше като на Марадона и от там дойде и прякорът Марадона. В нашия район няма как да продължиш с футбола. Принудих се и заминах за София, защото тук нямаше работа и всичко с футбола приключи. След това, за моя радост, станах и много добър майстор в строителството, с годините. В момента съчетавам строителството и скулптурите", разказа Велин Чаушев.

Днес дворът на къщата на 50-годишния Венелин в златоградското село Старцево е като галерия на открито. Започва да прави карвинг скулптури преди шест години, като на шега.

Изработването на всяка от творбите, които вече са повече от 300, отнема около месец.

"Първо взимаш един труп, след това трябва да го виждаш във въображението си. Като сложа трупа, аз го виждам готов – и започвам да премахвам излишъците, така се получава", обясни Велин.

"Една от причините да се получи една добра скулптура, е изпипването на детайлите, защото с моторния трион се работи 80%. Но тя е машина, с която се извайва грубата част, след това се започва с едни шлайфове, длета, за да си изпипа скулптурата и да заприлича все едно е жива", поясни той.

Карвинг скулптури Велин прави от всякакво дърво, но казва, че най-красиви стават от плодни дървета. А и природата му помага.

"Аз вече минах 50 години и се опитвам да живея вече малко по-спокойно, да не се натоварвам. С политика почти не се занимавам, не слушам, не ме интересува. Изцяло съм се отдал на тези скулптури. Това е моя живот, с него живея, със скулптурите", сподели той.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова и оператора Иван Ставрев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback