В кв. "Христо Ботев" - ИТН първа политическа сила, защо ромите гласуваха за Слави?

Тактиката на Трифонов продължи с номинирането на министър без портфейл по ромските въпроси

13.07.2021 | 19:06 Редактор: Искра Ангелова

Необичайно ниска беше избирателната активност в ромските квартали. "Има такъв народ" и ГЕРБ си делят доверието там. В столичния квартал "Христо Ботев", където от партията на Слави Трифонов закриха предизборната си кампания с концерт, "Има такъв народ" е първа политическа сила. Какво накара жителите на квартала да гласува за него?

Още по време на концерта за закриване на предизборната кампания, жителите на кв. "Христо Ботев" не скриха симпатиите си към Слави Трифонов. 

"Слави ще оправи всички неща и разчитаме на него. Той ми е закрилата в живота", каза жител на квартала.

Дали заради концертите или заради нещо друго - партията на Слави Трифонов постигна добър резултат. Въпреки ниската избирателна активност, по данни на ЦИК, в квартал "Христо Ботев" "Има такъв народ" е с най-много гласове - 416, следван от ГЕРБ/СДС, "Демократична България" и БСП. 

"Като човек е народен, както сме ние. Весел е, играе, весели се, от колко време го гледаме по телевизията. Очакваме да направи нещо хубаво за ромите. Разбрахме, че ще има министър за ромите. Това е хубаво", допълни друг мъж, живеещ в кв. "Христо Ботев".

За сравнение на изборите през април в квартала за "Има такъв народ" са гласували 177 души, а за ГЕРБ/СДС - над 1 900.

Според експерти Слави Трифонов е успял да привлече вота и на ромските малцинства с вниманието си.  

"Конкретно случая с "Христо Ботев" мисля, че там говорим за един символен акт. Ясно е, че 400 гласа не са нещо което е решило победата му. Дали с концерт или с човек в листата, или с номинация на момиче от ромски произход за министър, това е съвсем легитимен начин за привличане на гласове, да покажеш, че обръщаш внимание на тази общност", категоричен е антропологът и социолог Алексей Пампоров .

И след вота - тактиката на Трифонов да показва внимание продължи с номинирането на министър без портфейл по ромските въпроси.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
раздали са им на калпак по нещо. Рашков унищожи купуването на гласове и герб не може вече да купува, това е важното! Сигнализирай за неуместен коментар