Проблеми с машинния вот и в София, ЦИК бави преминаването към хартия с часове

Междувременно в 10 СУ в "Младост 1" спря токът

11.07.2021 | 13:40 Редактор: Здравко Черкезов

Проблеми с гласуването в секции в столицата. В 10 СУ "Теодор Траянов" в кв. "Младост 1" спря токът, а зрители на Bulgaria ON AIR от кв. "Захарна фабрика" сигнализираха за проблем с машината за гласуване.

10 минути след началото на изборния ден машината за гласуване в 14-а секция в 110. ОУ "Проф. Гаврил Кацаров" в кв. "Захарна фабрика" в София отказва. 

"Веднага комисията организира протокол, беше изпратен техник, който прегледа машината, не можа да я оправи, след което се разписа на протокола. По правила на ЦИК трябва да изпратим този протокол на РИК, РИК да го предаде на ЦИК, след което да ни издадат решение и да преминем на хартиена бюлетина", обясни Зорница Гаврилова.

Решението на ЦИК в секцията да се премине към хартиено гласуване идва 4 часа по-късно. Създалата се ситуация изнерви мнозина от дошлите да упражнят правото си на глас, а някои дори си тръгнаха. 

Други въпреки неудобството бяха решили да чакат, докато се издаде решение от ЦИК към преминаване към гласуване с хартиена бюлетина. Защото смятат, че е важно да гласуват. "Почти три часа чакаме, ще стоим до края докато ни разрешат хартиените, така сме решили", сподели гласоподавател.

Към 11:30 14-та секция премина изцяло към хартиената бюлетина.

В 10. СУ "Теодор Траянов" в кв. "Младост 1" спря токът за десетина минути на два пъти. Машинният вот обаче не е прекъсван, тъй като техниката е продължила да работи на резервно захранване. 

"Не, по никакъв начин, всички машини в цялото училище и моята секция имат аварийно захранване, което ни осигурява време за работа. За наша радост прекъсванията бяха кратки - първото за 20 минути, второто за 5 минути. И за двете сме потърсили ЧЕЗ, и в двата случая казаха, че е авария при тях", посочи председателят на 27-ми СИК Стоян Стоянов. 

Не се е стигнало до забавяне на гласуването и не са се образували опашки пред секциите. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК