fallback

"Екзакта": 6 партии са сигурни за НС, всеки четвърти се притеснява от машинното гласуване

Всеки шести е разочарован от партията, която е подкрепял и няма да гласува за нея

09.07.2021 | 11:15 Автор: Елеонора Танева

Шест партии влизат в новия парламент, една е на границата от 4%. Това показват резултатитe от националното представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп" проведено със собствено финансиране в периода 1-5 юли. 

Според изследването, 21,4% вот получава коалицията ГЕРБ-СДС, 20,8% - "Има такъв народ”, 15,8% - БСП, 12,8% - "Демократична България", 11,2% - ДПС, 4.8% - "Изправи се! Мутри, вън!”. На границата с 4.0% са "Българските патриоти".

На 11 юли ГЕРБ, ИТН и БСП могат да разчитат на по около 90% от избирателите си от парламентарния вот на 4 април, пише в проучването. А водещите партии се стремят както да съхранят твърдите си ядра, така и да намерят излаз към периферен електорат, което се оказва по-трудна задача за традиционните партии.

Проучването показва, че ГЕРБ е сравнително равномерно електорално представена партия сред населението във възрастовия диапазон между 30 и 60 години, както и сред градското население извън столицата.

ИТН имат най-силна подкрепа във възрастовата група 18-30 години, като леко намалява влиянието им сред  30-40 годишните. ДБ са запазили 97% от избирателите си от вота през април, популярни са главно сред образовани и заможни избиратели.

Големите неизвестни остават около вота в чужбина, който може да повлияе на резултатите за ИТН, ДБ и ДПС.

Всеки четвърти анкетиран има притеснение дали ще се справи с електронното гласуване, като по-голяма част от хората са на възраст над 60 г.

Интересно е, че 7% от българите заявяват, че биха променили вота си в последния момент, за да подкрепят вероятния победител. 23% от колебаещите се кого да изберат, биха направили същото.

Всеки шести анкетиран посочва, че се чувства разочарован от партията, на която досега е симпатизирал и заявява, че повече няма да гласува за нея. Това са по-често хора на възраст между 30 и 40 години.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
fallback