"Умно село" по Bulgaria ON AIR съживява паметта за ярката личност на Златина Тодева

Епизодът "Мама Злата и философският куфар" ще се излъчи тази неделя от 19:30 часа по Bulgaria ON AIR

04.03.2022 | 15:45
"Умно село" по Bulgaria ON AIR съживява паметта за ярката личност на Златина Тодева

Преди броени дни се навършиха 95 години от рождението на Златина Тодева, известна още като “мама Злата”, както я нарича с любов целокупното артистично съсловие. Тя остава в историята на българската култура освен със своите над 200 роли в театъра и киното, а и с това, че в последния период от живота си има смелостта да експериментира във всички форми на изкуството. Един от върховете в късната й кариера е легендарният моноспектакъл "Забравените от небето". Камерата на "Умно село" е запечатала и съхранила паметта за представлението, което години наред изпълва докрай салона на театър 199, и ще представи отблизо мама Злата тази неделя, 6 март, от 19:30 часа по Bulgaria ON AIR.

В епизода “Мама Злата и философския куфар” като човек на предизвикателствата, актрисата приема ролята на “магьосница”, преминаваща в различни измерения, предложена й от авторите на филма Мария Касимова и Владимир Люцканов. И тук, и “отвъд”, тя открива отново собствената си самота. Но го прави с ведрост, изпълва със съдържание прекараното сама със себе си време, оставайки пределно откровена и в изкуството, и в живота.

Гледайте епизода на "Умно село" "Мама Злата и философският куфар" на 6 март от 19:30 часа по Bulgaria ON AIR и се потопете в живота на брилятната Златина Тодева.