Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Българският пазар ще бъде изцяло трансформиран с изкуствения интелект?

Ина Агафонова коментира влиянието на изкуствения интелект върху икономиката 

26.10.2024 | 19:16 Редактор:

Българският пазар ще бъде изцяло трансформиран с изкуствения интелект, заяви в предаването "Money.bg" Ина Агафонова - учредител и председател на УС на фондация с обществена полза "Виа Понтика".

Експертът е докладчик на предложен от президента анализ на Икономическия и социален съвет (ИСС) относно предстоящите ефекти, свързани с изкуствения интелект. Сред основните изводи от анализа е, че страната трябва да повиши уменията в човешкия капитал по отношение на работата с изкуствен интелект.

"Задължително е държавата да инвестира в сектора. Трябва да се преразгледат някои основни стратегии на България, които бяха създадени преди да се появи ИИ на пазара", допълни специалистът пред Bulgaria ON AIR

"Не мисля, че изоставаме. Ние следим какво се случва, къде са световните тенденции. Може би там, където изоставаме, е в създаването на иновации с изкуствен интелект. Иначе мисля, че с ползването сме доста добре позиционирани по отношение на бизнеса", каза Агафонова.

По думите ѝ много от сферите у нас се възползват от възможностите на новата технология - това се отнася за дигиталните, технологичните компании, маркетинга, дори журналистиката. Ако има изоставане, то е в земеделието. Според експерта това е свързано с инвестиции, но и с промяна на мисленето. 

Целия разговор гледайте във видеото. 


1
1 rate up comment rate down comment 0
шаблони
преди 1 ден
То като няма естествен, ще търсим изкуствен интелект! Може и депутати и министри с изкуствен интелект да си назначим... Сигнализирай за неуместен коментар