fallback

Зъбният камък е водеща причина за пародонтит и загуба на зъби

Както водим колата на профилактика, така трябва да ходим и на зъболекар два пъти годишно, категоричен беше денталният предприемач 

19.10.2024 | 17:33 Автор: Надя Хамдан

Да си успешен е да правиш това, за което си мечтал, сподели пред Money.bg д-р Светломир Дамянов - дентален предприемач.

"Да работиш това, за което си мечтал, да работиш, колкото искаш и да изграждаш екип, който да следва твоите стъпки. Да можеш и на тях, и на себе си да осигуриш страшно много свободно време за истинския живот, който всъщност не е в работата... Свободното време е най-ценният актив", подчерта той.

Хората не се интересуват от дентална профилактика, отчете д-р Дамянов. "Това е изключително болезнена тема. Хората не знаят, че зъбният камък не е естетична манипулация, а мислят, че зъбният камък са налепите, които са около зъбите. Всъщност зъбният камък е причина №2 за загуба на зъб в дългосрочен план", посочи още специалистът.

По думите му почистването на зъбния камък трябва да се прави на всеки 6 месеца. "Това е измислено много отдавна, установени са правилата много отдавна и всеки пациент, който ги отрича, той има проблем. Както обичам да казвам, зъбите са си негови, той ще си ги загуби и той ще страда. Пародонтитът е много бавно проявяващо се заболяване", посочи още д-р  Дамянов пред Bulgaria ON AIR. 

На финала той направи и любопитно сравнение: "Както си водим колата на профилактика да ѝ сменят масло и т.н., за да не се счупи, същото е и със зъбите. Но колата можем да я изхвърлим. Със зъбите нещата са по-различни."

При здрави венци профилактиката се прави два пъти годишно, посочи зъболекарят. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

fallback
Още от Money.bg
fallback