fallback

Има спад в търсенето на IT специалисти и охлаждане при заплатите им

След навлизането на изкуствения интелект много от професиите започнаха да изчезват, коментира HR експертът Петър Джугански

12.10.2024 | 17:44 Автор: Надя Хамдан

Има спад в търсенето на IT специалисти у нас. Това заяви HR експертът Петър Джугански в предаването Money.bg. Той цитира резултатите от собствено проучване, което е направил на пазара на труда, следейки обявите за работа.

"IT секторът все още е много предпочитан, като през последните две, три години "позахладня" трудовият пазар в тази насока. IT позициите паднаха драстично през последните 4-5 години." По думите му "охлаждане" има и в ръста на заплатите в сектора. 

IT секторът обаче остава сред най-привлекателните сфери за работа. "Дори и с напредъка на изкуствения интелект, все пак има нужда някой да го настрои и да работи с него", каза специалистът.

И посочи още една положителна тенденция - големи международни компании продължават да избират да работят с българи: "Българите са една идея по-лесни за работа и комуникация, отколкото някои, които се намират в Пакистан, например. Имаме страхотни инженери и професионалисти, които вършат наистина много работа и носят наистина много голяма добавена стойност в тези компании", обясни гостът.

След навлизането на изкуствения интелект много от професиите започнаха да изчезват, каза още Джугански пред Bulgaria ON AIR. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Money.bg
fallback