Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Има спад в търсенето на IT специалисти и охлаждане при заплатите им

След навлизането на изкуствения интелект много от професиите започнаха да изчезват, коментира HR експертът Петър Джугански

12.10.2024 | 17:44 Редактор:

Има спад в търсенето на IT специалисти у нас. Това заяви HR експертът Петър Джугански в предаването Money.bg. Той цитира резултатите от собствено проучване, което е направил на пазара на труда, следейки обявите за работа.

"IT секторът все още е много предпочитан, като през последните две, три години "позахладня" трудовият пазар в тази насока. IT позициите паднаха драстично през последните 4-5 години." По думите му "охлаждане" има и в ръста на заплатите в сектора. 

IT секторът обаче остава сред най-привлекателните сфери за работа. "Дори и с напредъка на изкуствения интелект, все пак има нужда някой да го настрои и да работи с него", каза специалистът.

И посочи още една положителна тенденция - големи международни компании продължават да избират да работят с българи: "Българите са една идея по-лесни за работа и комуникация, отколкото някои, които се намират в Пакистан, например. Имаме страхотни инженери и професионалисти, които вършат наистина много работа и носят наистина много голяма добавена стойност в тези компании", обясни гостът.

След навлизането на изкуствения интелект много от професиите започнаха да изчезват, каза още Джугански пред Bulgaria ON AIR

Гледайте целия разговор във видеото.