fallback

Людмила Елкова: Вече се търсят 12 млрд. лв. заради бюджетния дефицит

Специалистът посочи рисковете пред страната по отношение на "Бюджет 2025"

12.10.2024 | 17:00 Автор: Надя Хамдан

Вече се търсят 12 млрд. лева. Така бившият зам.-финансов министър и член на управителния съвет на БНБ Людмила Елкова коментира ситуацията с бюджетния дефицит в предаването Money.bg. Тя посочи, че в пресконференцията на финансовото министерство от миналата седмица е станало ясно, че "нещата не са розови". 

Елкова обобщи и спекулациите за мерките, които ще е необходимо да бъдат предприети: "Слухове се появиха, че ще бъде увеличен ДДС на 22% или 23%. 25% е крайната възможна ставка по директива, не е изключена принципно. Другото, което аз чух, е увеличение на осигуровките с около 5 процентни пункта. И свиване на разходи би трябвало да се очаква при всички положения. Откъде - аз лично не знам. Обичайните заподозрени за свиване разходи са капиталовите. Не можем да караме без инвестиции в продължение на една петилетка, така да се каже вече".

Експертът даде примери: "Големите инфраструктурни планове, в това число "Хемус", "Струма" - аз и с "Хемус" и със "Струма" мисля, че ще се пенсионирам в крайна сметка - колкото и да се вдигне пенсионната възраст... Това не може така да продължава, категорична беше Елкова пред Bulgaria ON AIR. 

"Ако в личния си бюджет трябва в края на годината да изляза на нула - приходите и разходите ми да са равни, и аз през цялото време харча повече, отколкото получавам, започвам да не плащам този месец тока, другия месец - водата, парното... Започвам да взимам някакви кредити - оттук малко, оттам малко и в крайна сметка на края на годината стигам на нула. Но тази нула няма нищо общо с нулата, защото това са отложени разходи, които водят до трайно задълбочаване на влошаването на финансовото ми състояние", каза още Елкова.

И заключи, че такава политика не може да бъде устойчива. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Money.bg
fallback