Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Мартин Петров за The Little Gym: Да празнуваме различността на децата

Какво представлява световната спортно-образователната програма и как дава алтернатива на смартфоните

28.09.2024 | 17:40 Редактор:

Световната спортно-образователна програма The Little Gym е в България от седем години и половина. Програмата е на близо 50 години и в момента се преподава в почти 450 клуба по целия свят - на шест континента. Това разказа в предаването "Money.bg" собственикът на българските обекти на програмата.

"Създадена е от човек от Южна Африка - Робин Уест, през далечната 1976 година, поради това, че той е видял необходимостта от това децата да бъдат приети такива, каквито са и да можем да празнуваме тяхната различност и всяко дете да може да изпита успех", разкри той.

Характерно за The Little Gym е, че в рамките на един и същи клас децата развиват едновременно три вида умения, каза още Петров.

"Разбира се, физическата култура, сила, гъвкавост, координация, баланс, когнитивните си умения - особено при по-малките деца това е изключително ценно, защото им помага по-бързо да усвоят тези умения, и социални умения - да работят в група, да поемат рискове, да играят с приятелите си по начин, който уважава техните избори и т.н. За децата това е забавление. Те въобще не си дават сметка, че нещо учат, докато се провеждат нашите класове", посочи Петров пред Bulgaria ON AIR

"Преди осем години впечатленията ни бяха, че българският родител като цяло е консервативен, по-скоро забранява на децата да правят различни неща, по-скоро се опасява детето му да не се нарани, да не се удари. А всъщност децата, особено в ранна детска възраст, учат, докато изследват света около тях", каза още гостът.

По думите му програмата дава алтернатива на смартфоните и таблетите за децата: "В днешния свят децата имат неограничен достъп до всякакъв вид информация, често нефилтрирана. Това ги поставя в ситуации, в които те взимат за пример неща, с които родителите и обществото не биха били ОК."

Целия разговор гледайте във видеото.