Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Илиан Георгиев: Първото, което хората плащат, са кредитите по жилищата

Експертът в банковата сфера коментира ситуацията с ипотечните кредити  

28.09.2024 | 22:00 Редактор:

През последната година има сериозно увеличение в цените на имотите, особено в големите градове като София, Пловдив и Варна. Въпреки това, в последните месеци цените се стабилизират. Това заяви в предаването "Money.bg" главният изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) Илиан Георгиев, който е и член на УС на асоциацията на банките в България.

Той уточни, че на този фон банките имат възможността да ограничават размера на заемите спрямо стойността на имота, като изискват по-голямо самоучастие от клиентите при скъпи покупки, за да намалят риска. "Тези, които купуват доста по-скъпи имоти, би трябвало да дадат по-голяма сума участие, за да намалят риска на банката", посочи гостът.

Според Георгиев хората са склонни да намалят други разходи, за да могат да покрият задълженията си по жилищни кредити.

"Нашите очаквания са, че дори да се вдигнат лихвите по кредитите, нивото на доходите на хората расте постоянно. И второ, тези кредити са за жилища, а първото, което хората плащат, са жилищата. Свива се и се ограничава потреблението другаде, ако има проблем, а в банката се плаща", поясни Георгиев пред Bulgaria ON AIR. 

По отношение на предложението за въвеждане на безплатни сметки за получаване на заплати, той каза, че въпреки направените стъпки от страна на банките, интересът към т.нар. "основни сметки" остава слаб. 

Гледайте целия разговор във видеото.