fallback

Защо в бизнеса в България парите са по-важни от здравето на служителите?

Компаниите трябва да започнат да мислят за отделния човек, категорична е Силвия Павлова

14.09.2024 | 17:28 Автор: Надя Хамдан

Проблемът с липсата на кадри на пазара променя нещата и вече трябва започне да се мисли за човека. Това коментира в предаването Money.bg бизнес дамата Силвия Павлова.

"Много хора не работят с години, защото са прегрели. Защо? Защото една корпорация ги взима, изстисква най-доброто от тях и се надява, че следващият чука на вратата да го вземе. Но ние не сме в Китай", каза още съоснователят на био козметичната компания Orenda Group. 

През 2014 година Силвия Павлова създава марката си WoodenSpoon, която днес се продава в 36 държави.

"Всичко започна абсолютно на майтап. Имах нужда да се чувствам полезна на хората, на себе си, да вярвам в това, което правя. Много се разочаровах от бизнеса в България и решенията, които се взимат - на първо място са сложени парите и след това хората, здравето... Исках да направя едно утопично оазисче, което да дава възможност да се създават много чисти неща. Да бъдеш честен в много различни параметри, малко място, в което да творя. Никога не съм предполагала, че може да стане толкова голямо", разказа предприемачът пред Bulgaria ON AIR.  

Павлова сподели, че все още не приема бизнеса си като сериозен, защото за нея това продължава да е място за забавление.

"Работим по наши правила. Често си говорим за това, че сме ОК този бизнес да се провали и да фалира, защото сме си казали така - той няма да бъде основата на нашия живот. Ако ние утре не можем да даваме на хората това, което сме обещали от ден първи, то той вече няма такъв смисъл за нас и е ОК да си тръгне. Ние се наслаждаваме на всеки един момент", разкри Павлова. 

Тя сподели примери от "антистрес програмата" в компанията ѝ. Работното време е седем часа на ден, а служителите получават пета допълнителна седмица отпуск. Целта е да се получават дълги периоди за почивка през лятото, за да могат служителите да се възстановят:

"Една седмица какво е? Ти докато събереш багажа, да се скараш със семейството, децата да те ядосат, натоварил си, тръгваш късно, докато стигнеш дотам... и накрая се връщаш - пране купища, сдобряване тепърва. Ние не искаме това. Искаме хората да са дългосрочно при нас, да се чувстват добре", заключи бизнес дамата.  

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Money.bg
fallback