fallback

Европа е в неблагоприятна ситуация и трябва да затяга коланите

Мартин Търпанов коментира икономическата ситуация на Стария континент и очакванията към Федералния резерв на САЩ

14.09.2024 | 17:03 Автор: Надя Хамдан

Икономиката на Европа е в много лоша кондиция. Това каза ръководителят на отдел "Дългови инструменти" в Delta Stock Мартин Търпанов в студиото на предаването Money.bg. Специалистът цитира последни данни на Евростат, според които в Европейската централна банка има ясно изразена тенденция на стагнация на икономиката.

"Ръстът там е анемичен... Европа е в много неблагоприятна ситуация - тя е с много щедри социални политики, много неконкурентоспособна, много ниска продуктивност", допълни Търпанов. И очерта друг сериозен проблем - задлъжнялостта на Европа.

"Какво предлага г-н Марио Драги (бивш италиански премиер и президент на Европейската централна банка) - харчене. Ние пак се опитваме да гасим пожарите с бензин. Никой не иска да говори за слона в стаята", подчерта още специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Европа трябва да затяга коланите. Средата е много неблагоприятна, посочи дилърът на дългови финансови инструменти: "Имаме Китай, който е също в доста незавидна икономическа ситуация. Щатите, независимо, че икономиката им крета, е по-добре от европейската".

Какво се случва с Федералния резерв на САЩ

Търпанов обърна внимание и на Федералния резерв на САЩ, където мненията са разделени - едни очакват намаление на лихвите с 25 байсинг точки, а други - с 50.

"Това очакване е свързано с по-слабите данни за пазара на труда, които излязоха в последните два месеца. Моето лично мнение е, че по-скоро ще видим 25 байсинг точки", поясни експертът.

И подчерта, че в САЩ безработицата все още е доста ниска, икономиката стои сравнително стабилно, а пазарът на труда продължава да произвежда работни места въпреки по-ниския темп.   

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Money.bg
fallback