fallback

Експерт: Скоро и в България може да се наложи спиране на тока

Колкото е производството, толкова трябва да е и потреблението, каза д-р инж. Димитър Белелиев

13.07.2024 | 17:47 Автор: Вяра Димова

Изгасването на светлините заради горещините не е прецедент. Има вероятност подобни прекъсвания да се случат и в България. Проблем е, когато се струпат системни грешки. България е виновна за над 60% от проблемите в цялата енергийна система на Европа. Това каза основателят на "АмонРА Енерджи" АД и енергиен експерт д-р инж. Димитър Белелиев в предаването "Money.bg".

По думите му нищо не се прави за решаване на проблемите. 

"Колкото е производството, толкова трябва да е и потреблението. В момента, поради навлизането на големи ВЕИ-та, системата не може да бъде балансирана", обясни д-р инж. Белелиев.

Тази седмица стана ясно, че един от най-големите ВЕИ паркове - "Априлци", е заработил на пълни обороти. 

"Това е чудесно за инвеститора, но не и за системата. В България времето е предсказуемо. В нормалните държави мислят за потребителите и за системата - Германия, Франция, цяла Европа инвестира в покривни централи", даде пример гостът на Bulgaria ON AIR.

Зеленото производство на енергия трябва да бъде там, където има консумация, категоричен е д-р инж. Белелиев.

"Европейските програми се забавиха. Тази криза нас ни завари неподготвени и цените скочиха. Има и друг вид ВЕИ-та. Това, че няма спиране на тока от мащаба на Западните Балкани, може би ще започне да се случва скоро и в България. Политиката обърква цялата енергетика в България", смята гостът. 

Източна Европа се подготвя за нова вълна инвестиции в ядрената енергетика, сочат данни на Bloomberg.

"Явно подтикнати от енергийната криза и от високите цени на електрическата енергия всички държави виждат в това хубава инвестиция. Строителството на една такава централа в най-добрия случай е 15 години", коментира още д-р инж. Белелиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Money.bg
fallback