Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Капиталовият пазар процъфтява, активите трайно се увеличават

Защитата на осигурените лица е приоритет, особено парите на хората, които заделят за достойни старини, каза Бойко Атанасов

13.07.2024 | 17:05 Редактор: Елеонора Танева

Ковид пандемията отмина, но военните конфликти в Украйна и в Близкия изток влияят на пазара на доставките и върху финансовите пазари. Въпреки това капиталовият пазар, активите с които разполагат небанковите инвестиционни посредници, има увеличение с близо 21%. От началото на годината до момента индексът на СОФИКС се е вдигнал с 10%. На годишна база инвестиционните фондове имат увеличение от 23%, което показва, че са в много добро здраве и оперират в среда, в която увеличават своите активи. Това коментира председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов в предаването "Money.bg".

По думите му капиталовият пазар е стабилен и се постигат добри резултати. 

"Това не трябва да ни задоволява, трябва да го развиваме, да настигнем големите капиталови пазари. Кога - не мога да кажа. Посоката е правилна, вървим с добри темпове. Симбиозата бизнес-регулатор-инвеститори - това ще покаже доколко е здрав и с какъв темп ще върви напред", каза още Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на застрахователния сектор председателят на КФН заяви, че има трайна тенденция на увеличаване на активите. За 2023 г. на годишна база има увеличение от 18%, а брутният премиен приход е 26% повече. А от 2020 г. до края на 2023 ръстът на брутния премиен приход е 52%. 

"В застрахователния бранш обичайно има най-много жалби. Със 70% са намалели жалбите - дали се държи на по-съзнателната работа на застрахователите или на комисията като надзор, важен е резултатът", подчерта Бойко Атанасов. 

Във връзка с въвеждането на мултифондова система в пенсионното осигуряване гостът коментира, че предложения има много, но решението е на законодателя. 

"Защитата на осигурените лица е изключителен приоритет, това са парите за втори и трети стълб, които са отделяли хората, за да имат достойни старини и да разчитат на тези средства. Това е отговорна задача", подчерта председателят на Комисията за финансов надзор.

Гледайте целия разговор във видеото.