Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Под 5% от сградите и имотите у нас са застраховани, но българинът заделя все повече пари

"Застрахователният пазар отбелязва добър ръст в последните години", каза Веселин Ангелов

29.06.2024 | 17:57 Редактор: Йоана Великова

В предаването Money.bg изпълнителният директор Застрахователно дружество "Алианц България" Веселин Ангелов говори за застрахователния пазар у нас и покриването на щетите от природните бедствия.

"Застрахователният пазар се развива добре, нормално е след като говорим за една развиваща се икономика, да говорим и за развитие на финансовия сектор, от която основна роля играе и застраховането, защото то ни обезпечава финансово. Застрахователният пазар отбелязва добър ръст в последните години, това се откроява и през 2024 година. Отново основен дял продължават да бъдат застраховките на автомобилите, след това се нареждат имущественото застраховане и животозастраховането. Българинът започва да отделя все повече средства за застраховане, смятам, че до голяма степен това се дължи и на събитията, които са около нас, в последно време има градушки, наводнения, в съседни държави се случиха и земетресения, което малко или много ни кара да се замислим дали сме обезпечени срещу тези рискове и какво можем да намерим на пазара, за да се обезпечим", каза Веселин Ангелов.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че честотата на настъпване на природни бедствия, като градушки и наводнения, се е покачила с годините, което се дължи на промяната на климата и глобалното затопляне. Данните от последната градушка в Северна България показаха сериозни разрушения. Последно толкова сериозна градушка е имало пред 10 години в София.

"Под 5% от сградите и имотите в България са застраховани, за съжаление. Това е по-широка тема и трябва да се помисли за цялостна политика, не само от частния сектор. Данъкът си е данък, няма нищо общо със застраховането и тези пари, които държавата отделя не са достатъчни и това са пари, които се разпределят от друг фонд", заяви гостът.

Целия разговор гледайте във видеото.