fallback

Плевнелиев: България се чувства застрашена, заради ситуацията в Украйна

Не великите сили, а самите украинци трябва да решават бъдещето на страната си, категоричен е българският президент

30.04.2014 | 15:00 Автор: Ирина Георгиева

България се чувства застрашена, заради ситуацията в Украйна, заяви пред френския вестник "Експрес" президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава на България, за когото в статията се отбелязва, че не е излъчен от управляващата коалиция, подчертава, че  поведението на Русия в конфликта показва промяна на методите към ситуацията. Според Плевнелиев Кремъл прилага преднамерена стратегия за дестабилизация - първо Крим, а сега и в Югоизточна Украйна. „Свидетели сме на нова политика, по-националистическа и агресивна, в страните, които по съветско време се наричаха „близката чужбина“. Кой е наред? Молдова? Балканите?“, пита Плевнелиев.

Държавният глава коментира още, че от началото на украинската криза българските изтребители, които действат в рамките на програмата на НАТО за въздушна отбрана, са изпълнили толкова спешни полети, колкото през целия период на последните 20 години.

В интервюто президентът признава, че България остава русофилска страна. Той обаче подчертава, че най-вече и преди всичко тя остава проевропейска държава.

Плевнелиев посочва още, че идеята за Евразийски съюз се представя като голям проект, "простиращ се от Лисабон до Владивосток", което "изключва и отрича Европейския съюз".

"Руският проект е антиевропейски по същината си, по ценностите си, по визията си за света и обществото", посочва още Плевнелиев.

Президентът коментира още, че природният газ не бива да се използва като оръжие. По думите на Плевнелиев при ситуацията с Украйна става дума за оцеляването на самия Европейски съюз като пример за хуманизъм и демократично развитие. Според него Европа не проявява достатъчно твърдост пред Кремъл.

„Ако отстъпим днес, нашият Съюз не само ще бъде дестабилизиран, но и делегитимиран като демократичен модел в очите на всички, които мечтаят някой ден да се присъединят към него - имам предвид преди всичко нашите съседи на Балканите,“ коментира още държавният глава.

Плевнелиев предупреди, че може да се оформи периферна зона в Европа, което според него е желанието и на Кремъл. „Да не забравяме, че всички войни в Европа са започвали заради сблъсък на интереси на великите сили в тази прословута периферия,“ посочва президентът.

Държавният глава отбеляза, че не великите сили, а самите украинци трябва да решават бъдещето на Украйна.

 

fallback
Още от България
fallback