Станишев: Туск изигра роля за отпадането на Тимерманс

Лидерът на ПЕС пред Милена Милотинова в "Брюксел 1"

06.07.2019 | 19:07 Редактор: Зорница Костадинова
Станишев: Туск изигра роля за отпадането на Тимерманс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изигра негативна роля за отпадане кандидатурата на Франс Тимерманс по време  на срещата на върха на евролидерите, (б.р. - на която се договаряха важните позиции в ЕС). Това каза в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR председателят на ПЕС Сергей Станишев. 

По думите му в понеделник Туск е разпуснал Съвета (заседанието на евролидерите), когато е имало много големи шансове кандидатът на социалистите за председател на ЕК Франс Тимерманс да събере необходимата подкрепа. 

"Туск открито игра в полза на ЕНП," заяви Станишев, според когото председателят на Европейския съвет не е бил безпристрастен модератор. "Тимерманс щеше да получи повече подкрепа от Вебер в ЕП", смята Станишев. Според него всички признават, че Тимерманс е по-подготвеният кандидат за председател на ЕК. 

По отношение на кандидатурата на Урсула фон ден Лайен, Станишев коментира, че изборът ѝ начело на ЕК няма да е безпроблемен. 

"Никой не я познава, не знаем нейните възгледи" коментира за нея председателят на ПЕС. Той благодари на премиерите-социалисти, че са издигнали кандидатурата му за председател на ЕП, но заяви, че се е оттеглил от надпреварата за поста, за да не обвързва политическото семейство, на което е начело, с постигнатия пакет, който според него не е добър. 

Отстраняването на Валери Жаблянов от ИБ на БСП и на Антон Кутев от зам-председателското място в ПГ на "БСП за България" Станишев коментира като "наказание за различно мнение". 

А по отношение на разграничаването на ИБ на БСП от думите му, че Борисов се е държал не като политик, а като държавник, председателят на ПЕС заяви: 

"Аз винаги съм смятал, че преди да коментираш нещо, добре е да го прочетеш. И всъщност аз не вярвам, че се е събирало Изпълнителното бюро. Някой е написал това и го е обявил за позиция на Изпълнителното бюро. Нека всъщност бъдем наясно какво съм казал. Аз казах, че в дадения случай, подкрепяйки моята кандидатура ( б.р. – за председател на ЕП ) г-н Борисов като българин се е държал като държавник, а не като политик. В други случаи той е допускал други грешки както беше с Ирина Бокова. Моето изказване беше по- конкретното му поведение в рамките на Европейския съвет. В същото мое участие аз казах: "Ние с г-н Борисов сме политически опоненти – били сме и оставаме." 

"Честно казано има и хора, които много яростно подкрепят днес председателя на националния съвет, които са правили не една сделка с г-н Борисов зад гърба на партията и на мен като председател. Няма те да ми дават оценка, аз съм провел най-много политически битки, спорове с г-н Борисов и това го знае цяла България, но те винаги са били политически, а не личностни," заяви още Станишев.

Целия разговор на Милена Милотинова с председателя на ПЕС вижте във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК