fallback

Проф. Келбечева: Подводният риф в учебниците по история са не фактите, а обобщенията

Преподавателят по европейска и българска история гостува в предаването "Видимо и невидимо"

28.06.2019 | 13:30 Автор: Бойко Димитров

В новите учебници по история и цивилизации за 10 клас установяването на комунистическия режим и прехода към демокрация, след падането му през 1989 г., е поднесено манипулативно, подвеждащо или тенденциозно, коментират експерти. Формално, обаче, изискванията са спазени и авторите на учебниците са си свършили работата. 

"Точно там е подводният риф, защото фактите, понятията, термините, са там, но начинът, по който са композирани и акцентирани, оставя впечатлението за един нормален политически процес, който в обобщителния урок звучи така: "Вярно, че е нямало частна собственост и инициатива, но големите предимства на този режим са ускорената индустриализация и широките социални програми", коментира проф. Евелина Келбечева,преподавател по европейска и българска история в Американския университет в Благоевград в предаването "Видимо и невидимо". 

Според нея, когато такъв извод се сложи, въпреки че в повествованието се споменават лагери, репресии и т.н., остава впечатлението, че това е един режим, едва ли не донесъл благоденствие и добро на българския народ. Историкът припомня, че в друг учебник пише, че Тодор Живков се грижил предимно за благосъстоянието на своя народ. 

Гледайте цялото предаване в неделя от 17.30 часа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България
fallback