Банковият сектор у нас очаква БНБ да направи анализ на състоянието на банките в страната

Казусът КТБ продължава да влия негативно на банковата система в страната

18.11.2014 | 14:30 Редактор: Пролетина Съботинова
Банковият сектор у нас очаква БНБ да направи анализ на състоянието на банките в страната

Казусът КТБ продължава да влия негативно на банковата система в страната. Със 6,3% са паднали активите на всички банки, заради спад на отпуснатите кредити за последното тримесечие. Със  6,4% пък са намалели привлечените депозити за същото време. Ако се изключат данните за КТБ, банковата система остава устойчива.

"Ние очакваме централната банка да направи своите стрес-тестове или своя анализ, ние не сме институцията, която ще казва, какво трябва да се направи, но ми се иска едни подробни анализи в дълбочина на всички банки, които оперират на банковия сектор у нас, като биха могли да ползват експертиза на Международния валутен фонд."

Експертиза от подобно равнище ще направи значима оценката на централната банка и ще бъде успешна за по-нататъчното преговаряне със институциите на Европейската централна банка в посока на присъединяване на банковия съюз", коментира икономистът Петя Цекова.

Присъединяването към Единния банков надзор за страни извън еврозоната, като България, ще подобри репутацията на банковата система, ще засили надзора и ще улесни достъпа до финансиране.

"Банковия съюз е единен механизъм за преструктуриране, който също сега се установява и реално погледнато след 8 години ще имаме един фонд за преструктуриране, това ще са средства от банките събрани на едно място, от всички държави членки от банковия съюз.

По предварителни данни, този фонд ще събере около 55 млрд. евро, които ще се използват за случаи на проблеми в една или друга банка, проблем с оздравяването или преструктуриране на банка в държава-членка част от банковия съюз", допълни по темата доц. Калоян Симеонов от отдела по Европеистика към СУ "Св. Климент Охридски".

Членството ни в банковия съюз обаче, не означава, че ЕЦБ ще отпуска ликвидна помощ за българските банки, както и капиталова подкрепа от Европейския стабилизационен механизъм. Друг недостатък при членството ни в банковия съюз, е опасността от допълнително фрагментиране на пазара за финансови услуги.