fallback

Защо парите на Топлофикация са в КТБ?

Този въпрос предизвика спор между столичните общински съветници на БСП и ГЕРБ

17.11.2014 | 17:46

Още по темата

Левите общинари посочиха, че всички държавни дружества са се опитали да спасят влоговете си в КТБ, малко преди да бъде отнет лицензът на банката. Нещо, което управителят на Топлофикация Георги Беловски и столичният кмет Йорданка Фандокъва не са направили и по този начин са оставили парите на дружеството под риск да бъдат загубени.

"Колегите казаха, че 80 милиона лева са парите на Топлофикация София в КТБ, но там има още 13 милиона по фонд Козлодуй. На практика са над 90 милиона. Това е удар към Топлофикация, защото задълженията там са над 600 милиона плюс лихвите за забавяне", заяви общинския съветник на БСП към Столичния общински съвет Иван Таков.

В отговор председателят на постоянната комисия по финанси и бюджет в Столична община Николай Стойнев каза, че лично е препоръчвал на изпълнителния директор на Топлофикация София парите на дружеството да не са в КТБ, а в Общинска банка.

По думите му обаче, няма механизъм, по който да бъде наредено на шефа на топлофикационното дружество къде и как да бъдат държани средствата на управляваното от него дружество.

„Ние бяхме с убеждението, че има 10 милиона в КТБ, а не 80 милиона" - коментира  председателят на постоянната комисия по финанси и бюджет в Столична община Орлин Алексиев - "„Прокуратурата гледа защо са държани пари там и на какви лихви. Ние правим опит да цедираме тези вземания, но до този момент нямаме гаранция че до този момент ще получим парите."

Според  председателя на общинската комисия по стопанска политика, при сключване на договор за цесия има риск дружеството да не получи нищо.

„В момента дружеството е кредитор заедно с Фонда за гарантиране на влоговете, така че независимо в какъв процент след осребряването на тези активи те ще бъдат възстановени, а при цесия има риск да не се стигне до обезщетение", допълни председателят на постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост Николай Стойнев.

Председателите на финансовите общински комисии определиха като спекулации твърденията на БСП, че Топлофикация София ще фалира или услугите й ще поскъпнат при обявяване на КТБ в несъстоятелност.  И припомниха, че цените на енергията се определят от ДКЕВР, а не от Столичния общински съвет или от кмета на София.

 

fallback
Още от България
fallback