Христо Иванов: Електронната система за избор на членовете на ВСС има недостатъци

"Абсолютен елемент на това да има честни избори е да може да има последващо преброяване", настоя лидерът на "Да, България"

26.06.2017 | 09:19 Редактор:
Христо Иванов: Електронната система за избор на членовете на ВСС има недостатъци
Христо Иванов: Електронната система за избор на членовете на ВСС има недостатъци

Електронната система за гласуване, с която бяха избрани членовете на новия Висш съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота, има "редица притеснителни недостатъци". В това бе категоричен председателят на "Да, България" Христо Иванов, който коментира тази и други съдебни теми в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Преди дни бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов обжалва избора на членове на ВСС от съдийската квота и поиска да се провери електронната система, с помощта на която се случи изборът. 

Според Иванов - "изключително е позитивно, че ще бъде обжалван този избор, защото тази система и нейните слабости, ако има такива и те са били използвани, това трябва да стане ясно".

"Абсолютен елемент на това да има честни избори е да може да има последващо преброяване. Как, ако не може да има последващо преброяване на гласовете, т.е. последваща проверка как те са проверени, ние бихме могли да имаме доверие в процеса?", попита лидерът на "Да, България".

И още Иванов категорично опроверга твърдението на президента Румен Радев, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пуска димна завеса над съдебната реформа със скандала около автомобила на НСО.

"Лозан Панов повдига завесата на мълчанието и на почитанието в съдебната власт, а не създава дим", добави Иванов.

Пълният разговор - във видеото!