Представители на властта: Гневът на хората в Габрово е справедлив

Има усещането, че някои групи в обществото имат повече права от други, каза вицепремиерът Томислав Дончев

12.04.2019 | 08:20 Редактор: Бойко Димитров
Представители на властта: Гневът на хората в Габрово е справедлив

Вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на Габрово Таня Христова заявиха, че гневът на хората в града е напълно оправдан. Както е известно пред последните дни жителите протестират, след като трима роми набиха продавач в магазин в града.

Дончев и Христова дадоха специален брифинг, на който призоваха гражданите да не нарушават законите докато протестират и да не се стига до ескалиране на напрежението. Кметът на Габрово дори предложи законодателна промяна - наказателен труд да замени глобата, като административно наказание.

"Призивът ми към всички габровци е да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв, насилие и безредици няма да постигнем нищо. Така няма да разсеем справедливия гняв, че някой може да не спазва законите. Не заселвам роми - нито имам желание, нито имам такива правомощия. Има още 4-5 месеца до местните избори и призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир. Миналата година съборихме незаконни къщи на роми в Габрово. Предприети са мерки за справяне с проблема - продължава премахването на общински сгради, които могат да бъдат използвани за самонастаняване, правят се проверки по адресна регистрация", заяви Христова. 

Вицепремиерът Томислав Дончев също се съгласи с твърдението, че гнева на хората е справедлив, но бе категоричен, че събитията от последните дни не са продиктувани само от случая с побоя над магазинера в Габрово, а са натрупвани с години.

"Не можем да си позволим да има хаос и опасност за живота на гражданите. Взели сме мерки във всички посоки, като не сме се съобразявали кой с какъв етнически произход е. Гневът на хората е справедлив. Хората са гневни, тъй като има усещането, че някои групи в обществото имат повече права от други. Същото е и със социалните помощи. Трябват мерки. Направени са законодателни промени, които са внесени на вниманието на парламента. Илюзия е да си мислим, че всичко случило се тук е само заради случката в магазина. Не, това е натрупвано с години. Държавата няма право да бяга от час, а да си научи урока", допълни Дончев

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК