fallback

Срещу демографската криза: Завръщането на бесарабските българи у нас

Полага ли държавата необходимите грижи?

05.01.2019 | 15:49 Автор: Василена Василева

Полага ли държавата необходимите грижи за сънародниците ни от диаспората в Румъния, Молдова и Украйна? Кои трябва да проявят най-голяма отзивчивост, ако тамошни българи решат да се завърнат в майка България, за да работят или да се установят тук?

Ивайло Ангелов е един от тези ентусиасти, които няма да срещнете никъде. Oт години сам, без помощ от никого, се опитва да отговори на нуждите на сънародниците ни в Украйна, Молдова и Румъния от учебници, учебна литература и пособия, свързани с прародината. 

Анастасия Олишевская пък е първата наша сънародничка от района на Олшанка в Украйна, преселила се това лято с двете си дъщери в село Кайнарджа. Това стана възможно благодарение на усилията на Ивайло и местната власт в Кайнарджа.

От общината ѝ намират жилище под наем, осигуряват ѝ работа. Отправят покана и към други българи там. 

Група сънародници на Анастасия посетиха наскоро Кайнарджа, откъдето преди 245 години са тръгнали предците им към Украйна.

А Ивайло е убеден, че най-голямата нужда е държавата ни да има ясна стратегия за работата с тези български общности. Но най-голяма роля и грижи за заселването на българи в прародината им трябва да имат местните власти.

fallback
Още от България
fallback