След ремонт: Бетон унищожава вековни стъпала във Велико Търново

Действията на строителите карат великотърновци да въстанат и да организират петицията, която само за седмица е подкрепена от над 400 души

02.07.2018 | 18:43 Редактор:
След ремонт: Бетон унищожава вековни стъпала във Велико Търново
След ремонт: Бетон унищожава вековни стъпала във Велико Търново

Ремонти в стария град на Велико Търново унищожават вековни стълбища, а на тяхно място се излива бетон. Това накара великотърновци да въстанат и да организират петицията, която само за седмица е подкрепена от над 400 души. Хората настояват културно-историческото наследство да се заменя с имитиращи материали.

След ремонта на старинната част на Велико Търново, монолитни и ръчно дялани каменни стъпала на повече от век се изнасят и отпътуват незнайно накъде, а на тяхно място се изливат тонове бетон. Преди седмица това провокирало търновецът Влади Ванков да организира петиция в интернет, която вече е подкрепена от стотици негови съграждани. 

Освен че облицовката на стъпалата изчезнала, търговците и живущите на Самоводската чаршия казват, че по-малко от два месеца, след като старите камъни по улицата били заменени с имитации, при всеки следващ дъжд водата отмива фракцията, с която са залепени и най-вероятно до есента ще са натрошени. 

Ремонтът на старата част се прави с 11 милиона лева европейски пари по проект. Експертите от общината във Велико Търново запазиха мълчание и оставиха без отговор въпроса къде са отишли старите павета и има ли опасност да се появят в частни имоти.