За първи път у нас кацна НАТО-вски самолет тип АУАКС

Машината притежава система за далечно радиолокационно откриване, покриващо 300 хил. кв. км.

05.06.2018 | 21:47 Редактор:
За първи път у нас кацна НАТО-вски самолет тип АУАКС
За първи път у нас кацна НАТО-вски самолет тип АУАКС

За първи път НАТО-вски самолет със система за далечно радиолокационно откриване АУАКС кацна на Летище "София". Екипажът му се състои от 16 до 18 души от 15 националности.

Става въпрос за самолет, който може да разпознае вражески или приятелски вертолети и изтребители. Този тип самолети се използва главно са локализиране и подпомагане дейността на приятелски бомбардировачи и вертолети. Използва се както в офанзивни действия, така и в дефанзивни. 

Посещението на АУАКС-а у нас е планирано. Целта всъщност е подобряването на комуникацията между НАТО и българската армия.

От 2014 година насам екипажът е изпълнил над 1400 полета. Чинията върху самолета се върти на всеки 10 секунди и осигурява 360 градусова картина. Може да засече въздухоплавателно средство в радиус от 400 км.

Самолетите АУАКС ще бъдат на въоръжение в НАТО до 2035 година. Един летящ комплекс АУАКС лети на 9100 м., а оттам може да покрие площ от над 300 хил. кв. км. Три такива комплекса могат да покрият площта на цяла Централна Европа, предаде Петьо Атанасов.