fallback

Китай даде разрешение! Два хеликоптера ще търсят Боян Петров

Катерачът Иван Кристофф-Човека паяк дари $50 000 за намирането на алпиниста

10.05.2018 | 20:10 Автор: Иван Берберов

Китай даде разрешение за използването на 2 непалски хеликоптера, които да се включат в операцията по издирването на алпиниста Боян Петров. Разрешителното влиза в сила от днес и е валидно до 13 май. Пилотите на хеликоптерите имат китайски визи. 

Китайски гранични служители ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия и така няма да се налага екипажите да летят до гранични пунктове, до които единствено има паспортен контрол. 

Преди часове обаче стана ясно, че Човека паяк - Иван Кристофф е предоставил своята банкова сметка, от която да се изтеглят 50 000 долара, за да започне спасителната акция.

Българският алпинист е в неизвестност вече седми ден, след като тръгна към връх Шиша Пангма. Вчера лошото време не позволи на спасителните екипи да стигнат до Лагер 2 в подножието на хималайския връх.

Междувременно продължава и операцията по земя. И днес шерпи и професионални алпинисти ще търсят българския алпинист. 

Близки до Боян вярват, че шансовете му да оцелее са големи. Междувременно китайското правителството обяви, че предприема всички възможни мерки за спасяването на изчезналия в Хималаите български алпинист. 

Сателит в определени интервали ще прави снимки на склона на Шиша Пангма. Те са много детайлни и биха могли да насочат спасителите към мястото, където би могъл да е Боян Петров.

fallback
Още от България
fallback