Започна ремонтът на столичния "Граф Игнатиев", ще продължи до октомври!

Книжният пазар е изместен, трамваите са спрени, пускат заместваща автобусна линия

07.05.2018 | 08:32 Редактор: Иван Берберов
Започна ремонтът на столичния

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Започва ремонтът на улица "Граф Игнатиев" в София. Поетапно ще се подменят трамвайните релси, настилката и на места водопроводът. Ремонтът трябва да завърши в средата на октомври. Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че за всеки пресрочен ден строителната фирма ще трябва да плаща по 240 000 лв. глоба. 

Ще бъде пусната заместваща автобусна линия, която хората ще могат да използват вместо трамваите. Улица "Граф Игнатиев" ще бъде изцяло пешеходна зона, ще се ремонтират и площадите по нейното протежение. Зеленчуковият пазар ще бъде премахнат, а книжният пазар на площад "Славейков" ще остане, но ще бъде осъвременен.

Засега пазарът на книгата е преместен пред хотел "Рила", но след завършване на ремонта, всеки желаещ търговец може да се върне. 

"Този ремонт е изключително необходим и важен. С него Столичната община трябва да покаже, че може да прави качествени трамвайни трасета. Шумът от трамваите се е изолирал с гуми, което е много остаряла технология. Обещали са да използват модерен метод за изолиране на шума", отбеляза Гергин Борисов от НПО-то "Спаси София". 

Според него фирмата изпълнител, която е поела ремонтите, е доказала във времето, че има проблем с качеството на свършената работа. 

"Те ремонтираха и пространството пред НДК. Надяваме се техническият контрол да бъде по-зорък. Все пак говорим за една от малкото пешеходни зони в града", добави той пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.