fallback

НДК грейва в синьо за Световния ден за информираност за аутизма

Хората по целия свят сложиха синя лентичка в знак на съпричастност

02.04.2018 | 18:54 Автор: Василена Василева

1500 педагози от детските градини ще бъдат обучени да идентифицират дефицитите в образователните потребности на децата. Това обяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева, която участва в информационния ден, посветен на 2 април - Световен ден за информираност за аутизма. 

Специалистите отчитат, че на времето се е работило с деца над 3 годишна възраст, а сега границата е паднала на една годинка.

А по традиция в 20.00 часа фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо.

В България няма регистър на деца болни от аутизъм, но според статистиката в световен мащаб броят им се увеличава – 1 на 48 деца.

За поредна година на втори април хората по света сложиха синя лентичка в знак на съпричасност.

Владислава Цолова е една от многото майки на дете с аутизъм. А личният ѝ опит се превръща в нейна кауза и мисия в живота. 

Владислава и хората около нея не спират да се борят. Всяка година се правят малки, но важни стъпки за приобщаване на децата с аутизъм към обществото.

A от Министерството на образованието признаха, че има остра нужда от ресурсни учители и педагогически специалисти, които да работят с децата. 

Тази година в Плевен се очаква да отвори врати и нов център за работа с деца с аутизъм като се предвижда и възможността там да живеят и възрастни хора с аутизъм.

fallback
Още от България
fallback