Според данни на асоциацията "Активни потребители", всяка трета вафла у нас е канцерогенна. В съдържанието им се открива съединението акриламид.
Акриламидът е вещество, което се получава след термичната обработка на храните, или по- точно при загряване над 121 градуса. Съдържа се в повечето пържени и печени храни, направени картофи и зърнени продукти.
От проучването на "Активни потребители" става ясно, че 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове – 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца – 6.3%.
Специалистите препоръчват всеки ден в менюто си да имаме сурови зелнчуци и ядки, като тези марули. Елисавета не купува на близките си вафли и чипсове. Разказва ни, че предпочита прясната храна.
През последните години популярност набират зеленчуковите чипсове, но според изследванията те съдържат дори 3 пъти повече акриламид.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК