По-малко трафик на летищата във Варна и Бургас за лятото значи и по-малко туристи

Хотелиерите настояват за допълнително целево финансиране за национална реклама

04.03.2019 | 19:44 Редактор: Ивайло Николов
По-малко трафик на летищата във Варна и Бургас за лятото значи и по-малко туристи

По-слаб летен сезон очакват по Черноморието. Летищата във Варна и Бургас прогнозират спад на трафика това лято. Най-сериозен ще е отливът на немски, полски и руски туристи.

В Бургас полетите ще са с 5-6% по-малко , а за за Варна спадът ще е от 12 % до 14%, което е породено от фалит на две авиокомпании.

Хотелиерите настояват за допълнително целево финансиране за национална реклама за двете предстоящи туристически борси в Берлин и Москва, за да се спаси сезона.

Днес има една тенденция за намаляване на туристите от Германия, Русия във връзка с развитието на пазарите в Турция , Кипър в Гърция и голяма част от туроператорите изтеглят туристите в тези посоки. 

Притеснение има и сред хотелиерите в Слънчев бряг. Това лято голяма част от туристите ще предпочетат Тунис, Мароко, Египет, Турция и Гърция, вместо България. По думите им спадът на туристите ще бъде между 8-10%. 

Част от страните, които са наши конкуренти на пазара, субсидират дори чартърните полети и това прави техните дестинации примамливи за туристите с атрактивни цени, твърдят още от бранша. 

Гледайте още във видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК