fallback

Радев поздрави мюсюлманите у нас за Рамазан Байрам

Семействата се събират и си искат прошка, ядат се и се раздават сладкиши

04.06.2019 | 14:14 Автор: Василена Василева

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам. Празникът започна рано тази сутрин с тържествени молитви в джамиите. 

В следващите три дни мюсюлманите ще празнуват, като се събират със семействата си и си искат прошка. Ядат се и се раздават сладкиши. 

С този празник завършва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. 

Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Президентът Румен Радев поздрави днес представителите на мюсюлманското изповедание в България.

"Мъдростта на празника учи на искрено милосърдие, осъзнато покаяние, споделяне на изпитанията и разкрива способността за съпричастност  и единство в дните на радост, когато вярващите почитат дълговечни, съкровени за тях традиции", се казва в поздравлението на държавния глава.

Президентът подчертава, че в основата на устойчивата българска култура на толерантност заляга съхранението на разбирателството и взаимното уважение между изповядващите различни религии.

"Вярвам, че отбелязването на Рамазан Байрам ще разкрие за пореден път обединяващата духовна сила на цялото ни общество“, се казва още в поздравлението на Румен Радев до представителите на мюсюлманското изповедание у нас.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback