ГДБОП ще ползва Facebook при издирване на деца

Страната ни въвежда и ще използва при необходимост системата "AMBER Alert-изчезнало дете"

29.01.2018 | 11:00 Редактор: Ивайло Николов
ГДБОП ще ползва Facebook при издирване на деца

България въвежда система за издирване на изчезнали деца чрез Facebook. Страната ни е едва 15-та държава, която въвежда и ще използва при необходимост "AMBER Alert-изчезнало дете" и една от първите в нашия регион.

Системата е свързана с приложение на Facebook, което дава възможност на правоохранителните органи да изпратят съобщение, което съдържа актуална снимка и информация за издирваното дете до всички потребители на социалната мрежа, които се намират в радиус от 200 километра от мястото, където е изчезнало детето. 

Комисар Явор Колев от ГДБОП коментира пред Bulgaria ON AIR, че идеята на "AMBER Alert-изчезнало дете" е информацията за изчезнали деца да достигне до потребителите максимално бързо. Той подчерта, че тези случаи не са чести и че няма да се претоварват потребителите на социалната мрежа с много информация. 

С над 2 милиарда потребители, този инструмент е изключително силен и полезен при издирването на изчезнали деца с опасност за живота и здравето им. Комисар Колев обясни, че само в САЩ през последните 3 години с помощта на тази система са били намерени около 900 деца.